середа, 22 червня 2022 р.

Співпраця з батьками, бесіда: Дисципліна дорослих на вулиці

 Бесіда: Дисципліна дорослих на вулиці

Шановні батьки! Швидке збільшення інтенсивності руху висуває серйозне завдання – забезпечення безпеки руху пішоходів.

У попередженні дорожньо-транспортних випадків з дітьми важливу роль відіграє робота дорослих з роз’яснення дошкільникам правил дорожнього руху і прищеплення навичок дисциплінованого поводження на вулицях і дорогах. Щоб не допустити лиха на дорозі. Вам необхідно:

· Вчити переходити вулиці на зелений сигнал світлофора, у встановлених місцях та підземними переходами;

· Не дозволяти дітям з’являтися зненацька перед транспортними засобами;

· Вчити дітей правильно обходити транспорт, що стоїть: автобус, тролейбус – позаду, трамвай – спереду;

· Не дозволяти дітям самостійно їздити на громадському транспорті;

· Не допускати ігор дітей на проїжджій частині дороги;

· Не дозволяти дітям грати з м’ячем, кататися на велосипеді, ковзанах, санчатах, роликах, на проїжджій частини дороги та поблизу неї – це може коштувати дитині життя;

· Не чіплятися на підніжку транспорту і не стрибати на ходу, щоб своїм прикладом не заохотити дітей;

· Не подавати дітям негативних прикладів, порушуючи правила дорожнього руху.

І хоча в дошкільних закладах педагоги проводять заняття з дітьми по правилам дорожнього руху, на радіо і телебаченні виходять спеціальні тематичні передачі, у різних видавництвах готуються брошури, плакати, листівки, пропагують правила дорожнього руху, проте ситуація на краще не змінюється. Більш того, з року в рік дитячий травматизм зростає, діти гинуть і отримують каліцтва, як і раніше, більшою частиною в безпосередній близькості від будинку.

Більшість батьків, стурбованих за своїх дітей, вдаються до лайки, багатослівним попереджень і навіть до покарань. Такий метод не дає ефекту, адже дитина 3-5 років (а часто і старше) не може усвідомити небезпеку. Він не представляє автомобіль в якості небезпеки, яка може принести каліцтво або позбавити життя, навпаки, з автомобілем у нього пов'язані приємні враження. Ніщо так не тягне малюка, як автомобіль чи то іграшковий або справжній. Дитину можна навчити виконувати всі вимоги безпеки, не вдаючись до залякування. Дитині необхідно пояснити, що проїзна частина призначена виключно для транспортних засобів, а не для ігор. Можна навчити дітей ще до того, як вони підуть в школу, вмінню орієнтуватися в транспортній середовищі, прогнозувати різні ситуації, правильно визначати місце, де можна переходити дорогу, а перед переходом бути досить терплячим і завжди озирнутися по сторонах, перш ніж зійти з тротуару.

Терпіння і наполегливість є ефективними засобами, що забезпечують успіх справи. Терпіння і наполегливість - те, чого нам так не вистачає в повсякденному житті. Терпіння і наполегливість, якими нам необхідно запастися хоча б заради порятунку життя і здоров'я власних дітей.

Швидкість руху, щільність транспортних потоків на вулицях і дорогах нашої країни швидко зростають і будуть прогресувати надалі. Тому забезпечення безпеки руху ставати все більш важливою державною задачею. Особливе значення у вирішенні цієї проблеми має завчасна і правильна підготовка самих маленьких наших пішоходів - дітей, яких вже зараз за воротами будинку підстерігають серйозні труднощі і небезпеки, і яким доведеться жити при незрівнянно більшої інтенсивності автомобільного руху.

Причиною дорожньо-транспортних пригод найчастіше є самі діти. Призводить до цього незнання елементарних основ правил дорожнього руху, байдуже ставлення дорослих до поведінки дітей на проїжджій частині. Надані самим собі, діти, особливо молодшого віку, мало рахуються з реальними небезпеками на дорозі. Пояснюється це тим, що вони не вміють ще належною мірою керувати своєю поведінкою. Вони не в змозі правильно визначити відстань до машини, що наближається і її швидкість, і переоцінюють власні можливості, вважають себе швидкими і вправними. У них ще не виробилася здатність передбачати можливість виникнення небезпеки в мінливої дорожній обстановці. Тому вони безтурботно вибігають на дорогу перед зупинився машиною і раптово з'являються на шляху в інший. Вони вважають цілком природним виїхати на проїжджу частину на дитячому велосипеді або затіяти тут веселу гру.


Немає коментарів:

Дописати коментар